Jump to content
Addicted2 Romania
Aplicatiile pentru functia de "Helper" pentru serverul de Minecraft sunt deschise !

Care este diferența? SSD - HDD


RobertBiceps

Recommended Posts

  1. Majoritatea persoanelor ce isi doresc sa isi cumpere un laptop nou sunt nevoiti sa aleaga intre doua optiuni de stocare: Solid State Drive (SSD) sau Hard Disk Drive (HDD). Si care este mai bun, SSD sau HDD? Nu este un raspuns direct la aceasta intrebare; fiecare utilizator are nevoi diferite si este necesar sa isi evalueze decizia bazandu-se pe aceste nevoi, preferinte si, desigur, buget. Chiar daca preturile SSD-urilor au mai scazut, pretul per gigabyte inca este mult mai mare fata de pretul per gigabyte al unui HDD. Performanta si viteza mai mare de incarcare a sistemului de operare este faptul principal ce ar trebui luat in considerare, daca va doriti o viteza mai mare de incarcare atunci o unitate de stocare SSD este raspunsul. Vom face in continuare o comparatie intre optiunile de stocare SSD si HDD evidentiind ce este pro si contra in fiecare.

    Ce este un SSD?
    Probabil multi utilizatori s-au intrebat ce inseamna SSD? SSD este prescurtatarea de la Solid State Drive. Probabil cu totii suntem familiari cu memoriile USB – o unitate de stocare SSD poate fi considerata o versiune mai mare si mai sofisticata al unui stick de memorie USB. Ca si un stick de memorie, un SSD nu are parti mobile, informatia este stocata in microsipuri. Un Hard Disk foloseste un brat mecanic pentru operatiunile de citire/scriere, acest brat se misca continuu de-a lungul unui platan de stocare (de forma unui CD/DVD). Diferenta este ceea ce face dintr-un SSD o unitate de stocare mai rapida. Ca o analogie, de ce este mai rapid un SSD? Ganditi-va ca vreti sa cautati o carte intr-o camera pentru a obtine informatii, nu ar fi mai simplu ca prin magie sa va apara cartea in fata? Cam in acest fel este comparat un HDD cu un SSD, un HDD necesita miscare mecanica pentru a obtine informatie.

    Un SSD tipic foloseste unitati de memorie denumite NAND, acest tip de memorie nu este volatil. Memoria non-vlatila se refera la faptul ca unitatea de stocare nu „uita” ce a stocat dupa intreruperea cu alimenatre, bineinteles este o caracteristica a oricarui tip de memorie permanenta.

    Unitatea SSD nu foloseste nici o componenta mecanica pentru a citi/scrie date, aceasta se bazeaza pe un procesor integrat (sau „creier”) denumit microcontroller pentru operatiuni referitoare la scrierea si citirea datelor. Controller-ul este o componenta importanta in determinarea vitezei unui SSD. Deciziile sunt luate in functie de cum se stocheaza informatia, cum se citeste si cum curata datele, toate acestea determina viteza unitatii de stocare. Un controller ce foloseste tehnologie buna este factorul determinant in separarea unui SSD excelent de un SSD bun. Un exemplu de controller poate fi considerat SandForce SATA 30 (6GB/s) ce suporta viteze citire/scriere de pana la 550MB/s.

    Dimensiunea unui SSD difera, un SSD vine in dimensiuni standard: 1.8 inch, 2.5 inch sau 3.5 inch, dimensiuni asemanatoare cu ale unui HDD iar conectorii acestuia sunt si ei identici. Conectorul standard pentru aceste dimensiuni este SATA. Pe piata sunt disponibile si unele unitati de stocare SSD mai mici ce folosesc un conector mini-SATA (mSATA) folosit pentru a incape intr-un slot al unui laptop.

    Ce este un HDD?
    HDD este prescurtarea de la Hard Disk Drive, unitatile de stocare HDD exista inca de la inceputurile calculatoarelor. Primul HDD a fost folosit intr-un calculator IBM in 156 – aceeasi tehnologie HDD ce a existat de acum 60 de ani. Un HDD foloseste magnetismul pentru a stoca datele pe un platan rotitor. Un brat mecanic opereaza functiile de citire/scriere, acesta se misca de-a lungul platanului. Cu cat mai mare este viteza de rotatie a platanului, cu atat mai mare este performanta unui HDD. Unitatile HDD de astazi au viteze de rotatie de 5400RPM, 7200RPM si chiar 15000RPM in cazul unor unitati de stocare pentru servere.

    Un avantaj major al unitatilor de stocare de tip HDD este faptul ca sunt capabile sa stocheze multa informatie ieftin. In zilele noastre, 1TB (1024GB) de spatiu de stocare nu este neobisnuit nici pentru un laptop iar dimensiunea este in crestere. Costul per gigabyte este de aproximativ 0.075$ (pret bazat pe un model de 4TB), un pret foarte bun in comparatie cu pretul per gigabyte al unui SSD care este de 1$ (al unui model de 240GB). Daca doriti mult spatiu de stocare atunci folosirea unui HDD clasic este solutia.

    La nivel de aspect, un SSD este asemanator unui HDD. HDD-urile foloseste interfata SATA (dar si IDE). Marimea standard a unui HDD pentru un laptop este de 2.5 inch iar dimensiunea de 3.5 inch este folosita in PC. Bineinteles ca un HDD de 2.5″ poate fi adaptat pentru folosirea intr-un PC.

    Un HDD il puteti folosi daca:
    • doriti capacitate mare de stocare, de pana la 4TB,
    • nu va doriti sa cheltuiti prea mult pentru spatiu,
    • nu va pasa prea mult cat de rapid se incarca sistemul de operare al calculatorului sau cat de rapid se deschid programele,

    Un SSD il puteti folosi daca:
    • doriti sa platiti mai mult pentru o performanta mai mare,
    • nu va deranjeaza un spatiu de stocare mai mic.
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing

    • No registered users viewing this page.
  • Popular Contributors

    Nobody has received reputation this week.

×
×
  • Create New...