Jump to content
Addicted2 Romania
Aplicatiile pentru functia de "Helper" pentru serverul de Minecraft sunt deschise !

[Php] Variabile -Ce Sunt Si Cum Se Folosesc


Guest dizzy

Recommended Posts

Variabile în PHP

Programarea de orice fel, nu doar PHP, are două elemente de bază: datele şi instrucţiunile. Pentru a lucra cu datele trebuie să înţelegem ce sunt variabilele şi tipurile, iar pentru a lucra cu instrucţiuni trebuie să aflăm ce sunt structurile de control şi funcţiile.

O variabilă este o zonă de memorie căruia i se dă un nume pentru a putea fi recunoscută ulterior şi pentru a ne putea referi mai târziu la ea.

În PHP, o variabilă este reprezentată de semnul '$', urmat de numele variabilei. La fel ca în limbajele C/C++ sau Java, pentru denumirea variabilelor se face distincţia între literele mari şi literele mici.

Numele unei variabile poate începe cu o liniuţă de subliniere '_' sau o literă. Restul caracterelor care formează numele variabilei pot fi litere, cifre sau liniuţe de subliniere. În PHP, sunt considerate litere toate caracterele cuprinse între 'a' şi 'z', cele cuprinse între 'A' şi 'Z', precum şi cele care au codul ASCII cuprins între 127 şi 255.

Începând cu versiunea 4, au fost introduse referinţele; astfel, o variabilă poate referi o alta, astfel încât modificarea valorii uneia duce la modificarea automată a valorii celeilalte. O referinţă la o variabilă este reprezentată de caracterul '&'. Iată un scurt exemplu:

Cod:

<?php

$a = "PHP4 e slab";

$b = &$a;

$b = "PHP4 e foarte bun";

echo $a;

echo "<br>";

echo $b;

?>

După cum se vede, modificarea valorii variabilei $b a dus automat la modificarea automată a valorii variabilei $a.

Să disecăm codul pentru a învăţa câteva lucruri:

- toate instrucţiunile PHP se termină cu punct şi virgulă. Omiterea semnului ";" este cea mai frecventă greşeală pe care o fac programatorii începători.

- codul PHP începe întotdeauna cu "<?php" şi se termină cu "?>". El poate fi îmbricat cu cod HTML după cum puteţi vedea în exemplul de mai sus. Puteţi chiar crea pagini HTML fără pic de cod PHP în ele şi să le daţi extensia php. Atâta vreme cât parser-ul PHP nu "vede" tagurile "<?php ...?> ", el va trimite pagina neschimbată către server.

- putem pune diacritice în cadrul unui string însă pentru ca browserul să le afişeze corect va trebui să specificăm în <head> setul de caractere folosit, la fel ca într-un document HTML.

- valoarea unei variabile poate fi schimbată după necesităţi (aşa cum am schimbat valoarea lui $a) sau ea va fi schimbată automat în funcţie de celelalte variabile de care depinde.

Link to comment
Share on other sites

Pentru o buna functionare a site-ului orice tag in html se inchide dar la mai sus doar s-a deschis si pentru a ne fi mai usor sa nu scriem de doua ori aceeasi sintaxa in sit de fata intervine XHTML. Ex: echo "<br />"

P.S: Nu mai era necesar inca un echo pentru acel br , functioneaza perfect echo $a . "<br />";

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing

    • No registered users viewing this page.
  • Popular Contributors

    Nobody has received reputation this week.

×
×
  • Create New...