Jump to content
Addicted2 Romania
Aplicatiile pentru functia de "Helper" pentru serverul de Minecraft sunt deschise !

[Php] Fisiere In Php


Guest dizzy

Recommended Posts

PHP, ca orice alt limbaj modern de programare, ofera facilitati avansate in lucrul cu fisierele. Astfel, folosind cod PHP se pot crea, modifica, manipula si sterge fisiere.

Fisiere text si fisiere binare

Fisierele sunt colectii de informatii stocate pe un dispozitiv de stocare (hard-disk, CD, etc). In functie de formatul datelor continute fisierele se impart in doua categorii: fisiere text si fisiere binare.

Fisierele text sunt cele care contin text simplu ce poate fi citit, reprezentat si modificat de catre oricine si de catre orice secventa de cod. Spre exemplu, un fisier cu extensia .txt, creat cu un utilitar cum este Notepad, este cel mai definitoriu tip de fisier text. Un alt exemplu este un cod-sursa PHP salvat intr-un fisier. Desi codul sursa PHP are o anumita structura si poate fi interpretat intr-un anumit mod, el este la baza un fisier text, ce poate fi citit de oricine (orice om). De asemenea continutul sau poate fi modificat oricand, fie de un om, fie de un program.

Fisierele binare sunt acele fisiere ce contin secvente de text intr-un anumit format si cu o structura specifica inteleasa doar de un calculator (de o anumita secventa de cod). Un exemplu de fisier binar este o imagine (fisier cu extensia .jpg) sau o melodie (fisier cu extensia .mp3). Desi acestea pot fi vizualizate cu un editor de texte, ca Notepad, continutul lor nu poate fi modificat de oricine (cel putin nu fara a corupe fisierul). Fisierele binare sunt utile pentru ca pot contine orice tip de date, cu orice structura se doreste. Avantajul este ca prin intermediul fisierelor binare si pot crea formate proprietare, care permit modificarea continutului fisierelor doar de anumite programe. Spre exemplu, fisiere PDF pot fi create/vizualizate doar cu anumite aplicatii, la fel si documentele Word, s.a.

PHP ofera suport pentru ambele tipuri de fisiere: text si binare. Atat timp cat se cunoaste structura fisierelor binare (ce tipuri de informatii contin) acestea pot fi modificate din PHP. Cu toate acestea, in cele ce urmeaza ne vom concentra asupra fisierelor text intrucat sunt cel mai des intalnite si mai usor de folosit.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing

    • No registered users viewing this page.
  • Popular Contributors

    Nobody has received reputation this week.

×
×
  • Create New...