Jump to content
Addicted2 Romania
Aplicatiile pentru functia de "Helper" pentru serverul de Minecraft sunt deschise !

Ce Trebuie Sa Stim Despre Routere..


Guest Alex

Recommended Posts

Am sa incerc sa fac, un post, in care sa raspund primelor intrebari pe care si le pune un proaspat posesor de router, sau unul care vrea sa-si achizitioneze unul.

Se da urmatoarea situatie: avem de conectat la internet 3 calculatoare (2 PC-uri si un laptop cu card wireless). Solutia descrisa in continuare, se refera la un internet broadband, care vine pe cablu UTP (nu prin cablu de telefon, deci pentru a imparti internetul de la Romtelecom nu veti proceda intocmai).

Avand in vedere ca vrem sa avem net si wireless, ne va interesa un router wireless. Ca firma...nu va pot recomanda ceva deoarece nu lucrez in domeniu. Am vazut ca sunt apreciate cele D-Link, Linksys, Trendnet, dar la urma urmei, totul tine de noroc.

Trebuie sa tineti cont de materialele care inconjoara router-ul wireless, de aparatele din zona care folosesc frecvente radio.

Bun, acum sa stabilim niste notatii:

-LAN - Local Area Network (se refera la reteaua noastra locala prin cablu)

-WLAN - Wireless LAN

-WAN - Wide Area Network (se refera la reteaua din care vine netul...asta mai babeste).

In general, un router dintr-asta pentru acasa are 4 porturi LAN. Aici vom conecta calculatoarele (cu fir). Este important sa stim ce cabluri folosim, deoarece exista 2 categorii:

-cablu straight (folosit in legatura pc-switch, pc-router)-asta vom folosi

-cablu cross (folosit in legatura pc-pc)

Diferenta este ca in cazul al doilea se inverseaza perechile Rx si Tx...nu voi explica cauza, deoarece sunt detalii mai “tehnice”. Va recomand sa folositi cabluri cumparate sau facute in cel mai rau caz intr-un magazin specializat. Nu uitati sa spuneti pentru ce va trebuie. Nu incercati sa faceti sertizarile cu surubelnita sau cu alte scule de prin casa ca nu veti avea rezultate bune.

Nu conteaza ce capat al cablului il bagati in router si ce capat il bagati in placa de retea. Mare atentie sa nu bagati cablul de la pc in portul WAN ca nu va va merge netul in veci. Asadar, cablul de la provider va intra in portul WAN.

Un alt element foarte important este ca noul router sa cunoasca modul de acces la internet oferit de providerul nostru (IP static, dinamic, PPPoE). In cazul RDS vorbim de PPPoE.

IP-ul static este cel pe care il introduci manual si ramane mereu acelasi, iar cel dinamic este cel care se aloca automat prin DHCP si se schimba la anumite intervale de timp.

Dupa ce am stabilit acest lucru, ne intereseaza viteza de transfer pe LAN si pe WLAN:

-in cazul LAN avem de aface cu viteze de 10 Mb, 100 Mb sau, mai nou 1Gb. Atentie, aceste viteze sunt date in megabiti (un bit=1/8byte) Conventional, se foloseste MB pentru megabytes si Mb pentru megabites; de regula bps (biti pe secunda sau pe scurt biti, cu multiplii aferenti, se foloseste pentru masurarea vitezei de transfer a datelor) iar byte-ul pentru a desemna spatiul alocat pentru anumite fisiere (evident, cu multiplii de rigoare).

De exemplu, daca avem o placa de retea care poate transfera date cu o viteza MAXIMA TEORETICA de 100 Mb, vom putea copia fisere prin ea, cu o viteza de 12.5 MB (100/8=12.5). Trebuie sa stiti ca viteza maxima teoretica nu se atinge, de regula, in practica.

-in cazul WLAN este aceeasi poveste numai ca, aici vitezele sunt mai mici. In general sunt folosite doua standarde: 802.11g (cu o viteza TEORETICA de 54 Mb, practica de vreo 32 Mbps) si 802.11b (cu o viteza de 11 Mb) si 802.11n (acesta este un standard nou, cu o viteza teoretica de 540 Mb).Este foarte important de tinut minte ca in cazul unor echipamente cu viteze diferite, comunicarea dintre ele se va face la viteza cea mai mica.

Sa presupunem ca am trecut peste acesti pasi, ca am fost la magazin, ca am venit repede acasa (dar nu foarte repede ca sa accidentam pietonii), il desfacem din cutie si ne apucam sa citim un pic instructiunile. In acest fel se mai incalzesc un pic componentele daca a fost frig afara...pentru a nu face condens. NU sariti peste cititul instructiunilor, chiar daca vi se par de prisos.

Vom observa ca avem un IP (in cele mai multe cazuri) pe care il introducem in browser si accesam router-ul. In cazul D-Link-ului meu aceasta adresa este 192.168.0.1. Evident, difera de la o firma la alta. Ea (adresa) poate fi modificata dar daca o uitam...trebuie sa resetam router-ul...si sa refacem toate setarile.

Primul pas va fi configurarea retelei LAN. De obicei este simplu sa folosim optiunea DHCP (se vor aloca automat IP-urile calcualtoarelor). Mie imi place sa folosesc adrese statice, de genul 192.168.0.101 sa spunem. Oricum, setatarile din router, trebuie corelate cu cele ale placii de retea: Start>Control Panel>Network Conections>click preapta pe placa de retea>Properties>se selecteaza TCP/IP>Properties.

WLAN-ul va pune ceva probleme mai deosebite deoarece fiind o retea fara fir, persoanele de langa noi pot accesa reteaua noastra si inclusiv netul...iar noi nu dorim asa ceva (pe langa faptul ca ne va merge netul mai rau ele pot accesa fiserele noastre share-uite si pot face prostii pe net...iar noi raspundem). Asa dar, exista mai multe protectii....de exemplu criptarea (WEP, WPA, WPA2, care va restrictiona accesul celor nepoftiti....se va folosi un fel de parola....) sau filtarea dupa MAC (MAC-ul este o adresa, un cod daca vreti, al placilor de retea; nu exista o alta placa de retea cu acelasi MAC...bine, ca ele se pot schimba prin diferite softuri este altceva). Eu as recomanda o criptare WPA 2 si una dupa MAC. Mare atentie, atat routerul cat si placa de retea, trebuie sa foloseasca aceeasi criptare.

Trecand si peste acesti pasi, vom configura netul. Vom alege, de exemplu in cazul RDS-ului (Fiber Link) optiunea PPPoE (atentie, IP dinamic), bagam user-ul si parola si ii dam connect. In acest moment ar trebui sa avem o conexiune la net pe toate PC-urile.

Pentru diferite aplicatii (clienti P2P-kazaa, Bitcomet, Dc++) trebuie sa "forwardam" porturi. Mai multe informatii gasiti aici: http://www.portforward.com/.

FAQ 1: Am uitat user-ul/parola de acces, am modificat adresa routerului, ce pot face?

In acest caz, solutia ar fi, resetarea router-ului cu ajutorul butonului de reset. Atentie, toate setarile vor trece pe “implicit”.

FAQ 2: Se reseteaza routerul. Ce pot sa fac?

Este o problema mai complexa. In primul rand, vezi daca routerul este atacat. Dezactiveaza raspunsul la pingul de pe extern. Incearca o resetare a router-ului sau un update de FirmWare.

FAQ 3: Cum fac un update de FirmWare?

Relativ simplu, descarci noua versiune de FW de pe site-ul producatorului (nu din alta parte), te asiguri ca nu este corupt, si gasesti sectiunea de unde poti face aceasta operatie. ATENTIE: daca updatarea nu se face corect, pana la sfarsit, poti deteriora iremediabil aparatul. La service, nu se remediaza de regula, aceste probleme (cu atat mai putin in garantie).

FAQ 4 : Nu pot sa forwadez un port.

http://www.portforward.com daca nu reusesti nici asa, bazeaza-te pe intuitie si pe documentatia aparatului. Incearca sa aloci IP-uri statice/dinamice.

FAQ 5: Daca nu utilizez netul un timp, se deconecteaza. Ce se poate face?

Vezi ca exista o optiune in acest sens: poti opta sa stea in permanenta routerul conectat la net, sa se deconecteze dupa un anumit timp, etc.

FAQ 6: Am voie sa impart internetul cu vecinii?

De regula nu. Cititi contractul. De regula nu aveti voie sa vindeti un serviciu destinat unei peroane fizice altor terti.

FAQ 7: Pot fi salvate setarile routerului?

Multe routere ofera acest avantaj. Setarile pot fi salvate intr-un fisier pe HDD. Pentru mai multe detalii consultati manualul.

Ceea ce scrie aici se aplica in multe cazuri si routerelor normale ( non wireless)

Sursa : L2

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

un tutorial foarte bun dar mie lene sa citesc atat

la scoala cand te pune profa sa citesti 3 carti in doar 2 zile ce te faci? aaa stiu faci ca mine citesti rezumatul de pe net :rofl2:
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Salutare, am un http://www.pcgarage.ro/routere-wireless/linksys-by-cisco/wrt54gl/ si un http://www.pcgarage.ro/routere-wireless/tp-link/tl-wr340g/ .

Pe TP Link scot prin firul router - > pc viteze de 11-12 mbps download/upload.

Cand folosesc Linksys-ul abea daca scot 5 mbps. Am folosit Tomato, DD WRT ... degeaba. Ceva idei?

Multumesc anticipat.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...