Jump to content
Addicted2 Romania
Aplicatiile pentru functia de "Helper" pentru serverul de Minecraft sunt deschise !

Cooler Laptop Curatare


Filipciuc Claudiu

Recommended Posts

Pentru o astfel de operatiune am zis sa fac un mic tutorial in care sa explic cum se curata cooler-ul unui laptop. Inainte de toate totusi tin sa precizez ca amplasarea coolerului difera de la laptop la laptop iar acest lucru poate influenta complexitatea operatiunii. Ca exemplu concret va spun ca un prieten foarte bun de-al meu si-a cumparat un laptop Dell in urma cu 2 ani iar in vara anului trecut a vrut sa-i curete cooler-ul de praf insa a fost surprins intr-un mod mai putin placut cand a aflat ca respectivul model de laptop avea cooler-ul intr-o pozitie atat de aiurea incat trebuia dezasamblat aproape tot laptopul ca sa-i poata scoate acel cooler. Neavand incredere in cunostiintele sale de “inginer” acesta a poposit cu laptopul in brate la mine. Mi-a luat aproximativ doua ore curatarea coller-ului si asamblarea acestuia la loc. Deci daca aveti un astfel de model si nu va pricepeti prea mult cel mai bine ar fi sa cautati service-ul cu cel mai bun raport calitate/pret din zona voastra. Nu de alta dar riscati prea mult ca sa stricati ceva si nu cred ca se merita.

Pentru celelalte laptopuri (majoritatea) cooler-ul este amplasat intr-un loc mai accesibil si ar trebui sa reusiti sa-l curatati destul de usor.

Prima etapa:

Inlaturati suruburile ce tin placuta sub care se afla cooler-ul. Ca sa nu intampinati neplaceri folositi o surubelnita in stea de marime mica sau medie(in functie de marimea suruburilor).

CIMG4358-300x225.jpg

CIMG4357-300x225.jpg

Dupa ce ati scos suruburile aveti mare grija la clipsurile placutei mai ales daca aceasta are o forma mai ciudata cum au majoritatea.

Partea a doua:

Scoate-ti mufa ventilatorului din placa de baza, cel mai bine e sa apucati cu degetele si sa miscati usor in stanga si in dreapta in timp ce trageti in sus de mufa. NU folositi surubelnita.

CIMG4340-300x225.jpg

CIMG4344-300x225.jpg

Imediat dupa aceea scoate-ti suruburile prin care ventilatorul este tintuit de laptop.

Partea a treia:

Scoate-ti ventilatorul de pe pozitia apucandu-l cu doua degete de spate si il trageti un pic inapoi ca mai apoi sa-l ridicati un pic in sus pana ce partea din fata iese din locas si aveti posibilitatea sa-l scoate-ti complet.

CIMG4345-300x225.jpg

CIMG4346-300x225.jpg

Partea a patra:

Acum trebuie sa scoateti radiatorul ce ajuta la eliminarea caldurii emanate de procesor. Pentru a efectua aceasta operatiune in siguranta aveti mare grija cand desurubati cele patru suruburi ce tin fixat radiatorul pe placa de baza pentru a nu scapa surubelnita pe placa.

Sfat: Desurubati treptat fiecare surub unul dupa altul (nu le scoateti ci le lasati la locul lor) pentru ca atunci cand eliberati definitiv radiatorul de placa sa -l puteti ridica (incet) cu tot cu suruburi ca abia dupa aceea sa luati rand pe rand suruburile si sa le puneti deoparte. Apropo de suruburi, asigurati-va ca nu le amestecati si ca stiti unde este locul fiecarui surub pe care il scoateti pentru ca la final cand va trebui sa le puneti la loc sa nu ramaneti cu suruburi in plus ori in minus.

CIMG4351-300x225.jpg

Partea a cincea:

Scoate-ti radiatorul din locasul sau insa faceti acest lucru cu grija, eventual va puteti ajuta si de o mica surubelnita cu care sa trageti incet radiatorul din partea dreapta afara (INCET! nu va grabiti!).

CIMG4356-300x225.jpg

CIMG4348-300x225.jpg

Acum odata ce aveti ambele componente ale cooler-ului scoase nu puteti decat sa va apucati de operatiunea principala: curatarea.

Eu folosesc o pensula aspra pentru vopsit(cea din ultima fotografie) care isi face treaba de minune. De preferat ar fi ca locul unde o sa le curatati de praf sa fie unul in aer liber sau macar intr-un balcon deschis.

Dupa ce periati paletele ventilatorului puteti sa le curatati cu betigase de ureche stropite cu solutie de curatat suprafete sensibile (ecran laptop, lcd-uri, etc) insa nu uitati: cu grija, fara graba! Daca faceti si acest lucru lasa-ti ventilatorul sa se usuce un pic. Periati apoi radiatorul insa dupa ce marea cantitate de praf a fost eliminata incepeti sa suflati cu putere in el in timp ce periati. Daca aveti si un spray cu aer comprimat ar fi ideal pentru a curata si mai bine atat radiatorul cat si ventilatorul insa nu uitati de pensula pentru ca din punctul meu de vedere ea este in rolul principal.

Nu uitati sa curatati si locasul unde sta radiatorul pentru ca pe acolo se elimina caldura.

Dupa ce terminati toata operatiunea puteti sa incepeti sa urmati pasii in sensul invers pentru a repune radiatorul si ventilatorul la locul lor. Aveti mare grija la radiator cum il pozitionati deasupra la procesor! Prima data incercati sa pozitionati partea cealalta in locas ca mai apoi sa-l fixati deasupra procesorului.

Spor la treaba!

Daca aveti complementari sunteti invitati sa le expuneti printr-un comentariu mai jos. De altfel si cei care au intrebari pot sa faca la fel, raspund cu siguranta!

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing

    • No registered users viewing this page.
  • Popular Contributors

    Nobody has received reputation this week.

×
×
  • Create New...