Jump to content
Addicted2 Romania
Aplicatiile pentru functia de "Helper" pentru serverul de Minecraft sunt deschise !

Ce Este Si Cum Rezolvam Un Bsod


Filipciuc Claudiu

Recommended Posts

Majoritatea utilizatoriilor de pc cu sisteme de operare Windows intalnesc macar odata in viata o astfel de eroare. De aceea m-am gandit sa vin in ajutirul celor care au astfel de probleme.

Insa mai intai ar trebui sa definim BSOD (blue screen of death) sau ecranul albastru.

Acesta reprezinta un mesaj de eroare ce apare in sistemul de operare atunci cand acesta intampina o eroare critica si nu mai poate mentine stabilitatea sistemului.

Un astfel de mesaj este din pacate destul de des intalnit astfel ca va voi prezenta mai jos posibile cauze a unui BSOD

1. Probabil ca cea mai des intalnita cauza o reprezinta driverele noi instalate. Fie ca se face un update de driver sau doar exista o incompatibilitate intre un driver si sistemul de operare ori driver-ul nu a fost instalat corect.

Rezolvare: Dezinstalati acel driver si inlocuiti-l sau instalati-l corect. In caz ca nu puteti accesa normal in sistemul de operare incercati sa accesati os-ul prin Safe Mode (de cele mai multe ori asa am rezolvat astfel de probleme).

2. Ca sa fac un fel de top a cauzelor cel mai des intalnite de mine punem pe locul 2 – Malware-ul(virusii si troienii).

Rezolvare: E un pic mai complicat fata de prima rezolvare insa daca vreti sa fiti siguri ca ati scapat de astfel de probleme cel mai bine e sa reinstalati sistemul de operare dar nu inainte de va formata partitiile hard-disk-ului.

O alta varianta ar fi folosirea unui disc sau usb bootabil cu un antivirus nou si updatat si sa scanati hard-ul pentru a depista si elimina intrusii care va fac probleme.

3. Programele sau jocurile piratate reprezinta si ele o posibila sursa a unor astfel de erori.

Rezolvare: De obicei in aceste cazuri problemele apar imediat dupa instalare programului sau a jocului iar rezolvare e simpla deoarece trebuie sa dezinstalati acest program sa joc. La fel ca si la driver puteti intra prin Safe Mode in sistemul de operare si sa dezinstalati de acolo programul problema.

4. O alta cauza ar putea fi reprezentata de componentele sistemului. Daca ati instalat recent o componenta noua ar fi bine sa o scoateti dar daca nu ati umblat la partea hardware atunci problema e mai grava pentru ca ast ainseamna ca o componenta a sistemului nu mai lucreaza la parametri normali. Cele mai predispuse unor astfel de incidente sunt memoriile ram insa nici hard-disk-ul, placa video,sursa sau procesorul nu sunt de neglijat in astfel de cazuri. E drept ca sunt mai rare dar sunt si ele si de aceea trebuiesc precizate, cazurile cand placa de baza este de vina precum am patit eu asta-vara cand am inlocuit toate componentele unui sistem nou care tot dadea dupa cateva ore de functionare BSOD-uri. Nici acum nu stiu ce a avut acea placa pentru ca toate componentele erau compatibile intre ele. Cert e ca a trebuit sa o inlocuiesc

Rezolvare: Cum am spus si mai sus, daca ati instalat recent o componenta noua ar fi bine sa o scoateti, e posibil sa nu fie compatibila cu o alta componenta sau cu mai multe si de aceea va apare BSOD-ul. Daca nu asta e problema dvs. atunci incercati sa verificati temperatura componentelor pentru ca si supraincazirea lor poate duce la o astfel de eroare. Daca nici asta nu reprezinta cauza dvs. iar sistemul este bine aerisit incercati sa curatati de praf sloturile memoriilor ram si a placii video (daca nu este integrata) apoi inlocuiti pe rand memoria ram, placa video sau sursa de alimentare si verificati la fiecare daca acea componenta reprezinta cauza. Nu uitati de hard-disk, incercati sa il verificati cu un tool specific marcii lui. Numai prin metoda eliminarii veti putea gasi componenta cu probleme. In caz ca nu aveti de la cine sa imprumutati cate o componenta pentru test mergeti cu sistemul la un service specializat insa nu uitati sa verificati dinainte celelalte posibile cauze, nu de alta dar daca mergeti la un service si le spuneti ca ati verificat restul si a ramas doar componentele la care nu aveti piesa de schimb veti economisi timp si bani.

As mai vrea sa va spun cum puteti opri restartarea sistemului dupa aparitia BSOD-ului:

Intrati in Start apoi Control Panel > System > Advanced > Start Up and Recovery > Settings apoi debifazti din meniul System Failure > Automatically Restart (click pe imagini pentru demonstratie)

control1-150x150.jpg

control2-150x150.jpg

control3-150x150.jpg

De altfel daca aveti cunostiinte de alte posibile cauze pe care eu le-am omis puteti sa le expuneti intr-un comentariu. La fel pot face si cei care cunosc alte rezolvari sau cei care doresc sa puna intrebari in legatura cu astfel de erori.

Personal am intampinat toate cazurile amintite de mai sus insa rezolvarile au fost mai multe dar din pacate nu detin o memorie foarte buna si imi aduc aminte doar atunci cand mai intampin o eroare din cauze asemanatoare.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...